HOME
HOME
HOME
HOME
HOME
Bazaar Lanoye

Onze sprekers

Agenda

Binnenkort live in de boekhandel
en/of via Facebook livestream:

Al voorbij

HERFST 2021

Dinsdag 16 november & woensdag 24 november – 19u tot 21u30: Poëzie-atelier

Spring in het bad!
Schrijfatelier voor beginnende dichters, meer ervaren dichters en niet-dichters.
In het bad springen en blijven zwemmen is het thema van twee nieuwe schrijfateliers met Johanna Pas en Christine Van den Hove.
We maken een woordenbad en springen er samen in. Ontdek, herontdek of verfijn je stijl. Stel zelf je zwemregels op en groei als schrijver.
25 euro per avond of 45 euro voor de twee.
Inhoud
DEEL 1
Schrijftechnische avond met geleide associatieoefeningen op klank, ritme en betekenis, om vervolgens via intuïtief schrijven tot een aanzet van een poëtische tekst komen.
DEEL 2
Inhoudelijke avond waarin we met de tekst uit deel 1 (of een eerder geschreven poëtische tekst) via gerichte vragen door de begeleiding en uitwisselingen in de groep naar verheldering, verdieping en vormgeving werken.

ZOMER 2021

Zaterdag 14 augustus – 11u: Wim Peumans praat over zijn boek “Habibi” en signeert vanaf 14u in Antwerp Pride Village

De lezing gaat door om 11u in de boekhandel. Plaatsen voor de live lezing zijn beperkt dus wees er snel bij! Kan je er niet live bij zijn kan je de lezing volgen via Facebook Live. Vanaf 14u is Wim Peumans aanwezig in de Pride Village op het Operaplein in Antwerpen voor een signeersessie.

Donderdag 12 augustus – 20u: Interview met Stijn Praet over “Lieve Ganymedes”

Jonas Roelens interviewt Stijn Praet over zijn vertaling van homo-erotische gedichten uit de middeleeuwen. Het interview gaat zowel live in de Holebibib als online via Facebook Live door. Plaatsen in de Holebibib zijn beperkt dus wees er snel bij!

Woensdag 11 augustus – 18:30u: Poetry Reading Kopano Maroga

De energieke schrijver, performance artist, en dramaturg Kopano Maroga komt voorlezen uit zijn poëziebundel: Jesus Thesis and Other Critical Fabulations in de Holebibib in Het Roze Huis (Draakstraat 2). Je kan zowel live aanwezig zijn als het online volgen via Facebook live. Plaatsen zijn beperkt dus wees er vroeg bij!

LENTE 2021

Zondag 6 juni – 15u: Boekvoorstelling “De morsecode” van Nathalie Briessinck

De boekvoorstelling gaat door op het terras van Café Maurice & Dietrich op de Grote Markt in Antwerpen. Zorg dat je op tijd bent zodat je een plekje kan bemachtigen.

 

Zondag 13 juni – 16u: Disability Justice

Sym Van Wesemael gaat in gesprek met Anaïs Van Ertvelde en Leni Van Goidsenhoven
over disability justice.

Disability Justice / lezing + gesprek
Leni en Anaïs brengen elk een korte lezing, lezen fragmenten voor uit hun eigen “crip canon” en gaan in gesprek, waarbij ze ook jou vragen zullen beantwoorden.

Gratis via Facebook Live, inschrijven is niet nodig!

Als de coronapandemie het toelaat, dan kan een beperkt publiek live in onze winkel de lezing bijwonen voor €10 per persoon. Interesse en optimistisch? Reserveer alvast je plaats(en) door te mailen naar [email protected]

Met de steun van Vlaanderen/Verbeelding werkt

 


 

 


 

Zondag 23 mei 2021 10u-18u: Poëzie-atelier “Van blad tot podium”

Een intensieve dag vol poëzie-plezier, begeleid door Christine Van den Hove en Johanna Pas.

Op zondag 23 mei van 10u tot 18u wordt je ondergedompeld in het schrijven. Aan de hand van je eigen werk onderzoek je je dichtersidentiteit, je stijl en je methodes. Samen met anderen leer je respectvolle feedback geven en ontvangen. Je ervaart hoe je kunt leren van bewonderde dichters, je proeft van stijlfiguren en jullie wisselen tips & tricks uit. Je krijgt de kans om te oefenen met voorlezen en voordragen in een besloten groep.

Deelname aan de workshop-dag kost € 50. Inschrijven en betalen kan hier tot en met 17 mei!

 

Winter 2021

Donderdag 11 februari, 18-19u: Hind Eljadid signeert Kruimeldief
(met tekeningen van Fatima-Zahra Eljadid)

LIVE! in Kartonnen Dozen, achter plexiglas en mét mondmasker!
Doe een warme trui aan voor als je even buiten moet wachten.

Toch liever op afstand? Je kan de signeersessie volgen via Facebook-live en via de chat je eigen gesigneerde exemplaar aanvragen.


Zondag 21 februari, 16u: Uitgeven in eigen beheer – interactief debat

Wil je zelf je werk uitgeven?
Hoe ga je te werk en hoe bereik je je publiek.

Misha Verdonck, Johanna Pas en enkele zine-makers gaan hierover in debat en bekijken met jou hoe je een mooi product maakt en hoe je het bij je lezers krijgt.

Gratis via Facebook Live, inschrijven is niet nodig!
Met de steun van Vlaanderen/Verbeelding werkt

 

 


Donderdag 18 maart 20u: Kae Tempest vertaald en vertolkt

Kae Tempest gaat al jaren podia groot en klein af met hun poëzie, rap, slams en voordrachten. Kae is een meester in het combineren van stijlen en werelden en brengt in hun teksten allerlei thema’s samen: de kansloosheid van jongeren, drugs- en alcoholmisbruik, de invloed van het kapitalisme op onze steden en op de liefde…
In “Hold Your Own” bezingt Kae de verschillen tussen arm en rijk, tussen jong en oud, seks en liefde, … Johanna Pas en Gaea Schoeters vertaalden de bundel Hold Your Own onder de titel “Tiresias”. Een deel van de tekst werd door Toneelhuis opgevoerd als monoloog.
De vertalers brengen op donderdag 18 maart om 20u de rest van de teksten tot leven samen met muzikante Els Mondelaers, een eigenzinnige muzikale noot variërend van hedendaagse pop tot een Griekse klassieker.
Als het kan gaat de voorstelling live op locatie door, indien niet, dan kan je thuis meekijken via een Facebook livestream.
Voor de live voorstelling zou je €15 inkom betalen, digitaal kan je gratis kijken tot één week na de voorstelling.
De tekst is als boek te koop onder de titel “Tiresias” en is een uitgave van Poëziecentrum en Toneelhuis.
(Toen de vertaling verscheen werkte Kae Tempest nog onder de naam Kate Tempest. Hun voornaamwoorden zijn op dit moment hen/hun.)

Zaterdag 20 maart: Schrijven op intersecties
Tentoonstelling: 10-20u
Debat: 20-22u

Debat: Zindzi Tillot Owusu gaat in gesprek met schrijvers en podiumartiesten Nyira Hens en Hind Eljadid

Tentoonstelling met werk van Eline De Clercq

De tentoonstelling is toegankelijk in Kartonnen Dozen boekhandel
Het debat is gratis te volgen via Facebook Live

Met de steun van Vlaanderen Verbeelding Werkt

HERFST 2020

Moya De Feyter – gedichten – 19/12/20 20u

Dichteres Moya De Feyter brengt haar werk naar onze winkel en van daaruit naar jouw living! Gratis en voor niks via Facebook Live!

Moya verwarmt je op een koude winteravond met gedichten uit haar bundels Tot iemand eindelijk en Massastrandingen. En wie weet, krijgen jullie nieuw, nog (bijna) onvertoond werk te horen!

Achteraf is er plaats voor een persoonlijke conversatie: een prangende vraag die je haar altijd al wilde stellen? Benieuwd naar haar maakproces of schrijversleven? Curieus over haar meningen? Nieuwsgierig naar de innerlijke belevingswereld van een jonge schrijfster? Stel je vragen tijdens de voorstelling of het vraaggesprek via de chat!

 

Klik hier voor het Facebook event
Meer over Moya op http://moyadefeyter.be
** Met de steun van Literatuur Vlaanderen **

Zindzi Tillot Owusu verwarmt op 7 november om 20u je hart met een intieme voorstelling van haar poëzie. In kleine, coronaproof kring in (de buurt van) onze winkel. Hét beste middel tegen de lockdown- en herfstblues!
(En als kers op de taart: bij elk ticket dat je verkoopt, krijg je een cadeaubon ter waarde van €3 om bij ons in de winkel te spenderen.)


ZOMER 2020

Poëzie-atelier: Kom uit je kamer II

Na een eerste verkennende atelier in januari van dit jaar, en een lange pauze, gaan we verder met oefeningen op inhoud en vorm, feedback geven en ontvangen en naar buiten treden met je werk.
Begeleiding door Christine Van den Hove en Johanna Pas

Nieuwe deelnemers zijn welkom, er zijn nog drie plaatsten vrij. Wij praten je bij.

Drie vrijdagavonden na elkaar: 11,18 en 25 september 2020. Telkens van 19 u tot 21 u.

11 september: Spelen met vorm en inhoud
18 september: Feedback:Hoe geef en ontvang je feedback op teksten?
25 september: Wat doe je met je poëzie: websites, blogs, tijdschriften, publiceren…

Je kan de drie workshops als reeks volgen, of je kan voor één workshop aansluiten.

Later in het najaar volgen nog twee sessies!

Inschrijven: https://www.kartonnendozenlgbt.be/product-categorie/activiteiten/


Altijd al een roman willen schrijven? Gedichten aan je geliefde willen wijden. Mooie liedjes willen schrijven of of simpelweg meer plezier beleven aan het schrijven van een nota of verslag? In deze creatieve schrijfcursus van de bekroonde Egyptisch Nederlandse journalist, auteur en performance artist Mounir Samuel klim je in de pen en leer je taal op nieuwe manier gebruiken.
Met veel humor, scherpte en toffe opdrachten behandelt Mounir proza tot poëzie, van poetry slam tot non-fictie. Hij kijkt de opdrachten hoogstpersoonlijk na en helpt je graag aan een creatieve flow: of je nu aspirant schrijver bent of simpelweg een creatieve ziel die wil leren meer in verhalen te denken, werken én spreken.

PRAKTISCH
De workshop gaat door via Zoom op 15, 22 en 29 juni van 20u tot 21u15. Elke week behandelt Mounir een ander onderdeel van het schrijven. Inschrijven is noodzakelijk en doe je door te mailen naar [email protected]. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt! Voor deze reeks workshops betaal je €50. Zodra je inschrijving compleet is, ontvang je een link naar de eerste meeting.
Omdat we het belangrijk vinden dat de workshop voor iedereen toegankelijk is, voorzien we één gratis plaats voor iemand die de inschrijvingskost niet kan dekken.

MOUNIR SAMUEL (1989) is een Egyptisch-Nederlandse journalist, auteur, theatermaker en performance artist. Hij heeft tien boeken op zijn naam staan waarvan de meest recente Liefde is een rebelse vogel en God is groot: eten, bidden en beminnen met moslims. Daarnaast heeft hij honderden artikelen, reportages, columns en gedichten op zijn naam staan. Hij schrijft in alle genres van non-fictie tot proza en over verschillende disciplines heen. In de afgelopen jaren gaf hij verschillende creative wring cursussen in Amsterdam, nadat hij zelf een opleiding creative writing volgde aan the Gotham Academy in New York.


foto: A. van der Meer


Op 21 juni om 19u leest STEPHEN VAN DYCK vanuit LA voor uit zijn boek People I’ve Met From the Internet. De lezing gaat door via Zoom. Op voorhand inschrijven is niet nodig, gewoon via deze link (de link brengt je naar de Zoom meeting room. De meeting begint om 19u op 21 juni).
Een vrije bijdrage kan je storten op BE04 3200 3922 2931. De opbrengst van deze lezing wordt gedoneerd aan het Black Lives Matter Global Network.


HERFST 2019

Op 22 november stellen we het nieuwe boek van uitgeverij Kartonnen Dozen voor: Colombe van Christine Van den Hove. Iedereen is welkom om dit mee te komen vieren. Je bent welkom vanaf 19u.

“Dit hartveroverende debuut schetst het leven van Colombe en Amparo, twee vriendinnen in een negentiende-eeuws bergdorp in Zuid-Frankrijk die  een bijzondere aantrekkingskracht voor elkaar voelen in een tijd waarin dit taboe is.  De kristalheldere stijl verleent diepgang aan zowel de beschrijvingen van het harde bergleven als aan de emoties die onderhuids woeden in de in zichzelf gekeerde personages. Het einde van de roman heeft een overrompelende verrassing in petto voor de lezer.” Bob Van Laerhoven

Meld je komst vooraf via mail op [email protected]


Op 7 december krijgen we hoog bezoek uit Nederland! Trans auteurs Thomas van der Meer en Micha Meinderts komen langs. Thomas bracht recent zijn eerste roman, Welkom bij de Club, uit. En Micha’s Aldus Sybren heb je misschien al wel gelezen.

Om 19u30 komen ze daar in onze winkel over vertellen.

Voordien om 16u geven Thomas en Micha een schrijfworkshop op de zolder van het Roze Huis.

Hoe vertel je jouw verhaal? Wil jij graag schrijven over je transitie, maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? In deze workshop krijg je handvatten om jouw verhaal op jouw manier te vertellen. We gaan met elkaar in gesprek over onze ervaringen en Micha en Thomas lichten de keuzes toe die zij hebben gemaakt bij het schrijven over hun transitie. De workshop is niet alleen voor aspirant-schrijvers, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp en er graag mee wil oefenen.

De lezing kan je gratis bijwonen! Voor de workshop suggereren we een donatie van €5,00.

Schrijf je voor de workshop even in via [email protected]

door Willemieke Kars

door Annette Fauchey


schrijfmarathon Amnesty International

In december is het weer zover. Tijdens de Schrijfmarathon kruipen we massaal in de pen om brieven te schrijven voor individuen en groepen in nood. Een wereldwijde campagne die nog elk jaar toeneemt qua aantal deelnemers en brieven. Op zondag 8 december kan je van 14u tot 18 bij ons in Kartonnen Dozen mee komen schrijven.


Onze sprekers

Tickets